Als psychotherapeut tracht ik in de eerste plaats te weten te komen waar nu juist de klachten over gaan. Dit is niet altijd van in het begin duidelijk. Hiervoor moet ik in contact komen met de cliënt. Door goed te luisteren, te kijken, de juiste vragen te stellen en aan te voelen ontstaat er een wisselwerking tussen de cliënt en de therapeut. Het is doorheen deze wisselwerking dat inzicht ontstaat.
Weten waarover de klachten juist gaan is al een hele stap vooruit in het herstelproces. Toch is er ook ondersteuning en begeleiding nodig. Ondersteuning van al het werk dat de cliënt al doet om zijn klachten de baas te kunnen. Vaak hebben mensen niet door wat voor weg ze zelf al hebben afgelegd. Als therapeut heb ik daar oog voor en maak het zichtbaar voor de cliënt. Ook nieuwe methodes, inzichten en ervaringen die ik de cliënten aanreik als begeleiding, dragen bij aan dit herstelproces.
Betekenis en zingeving geven kracht en motivatie. Wanneer iemand doelloos ronddwaalt of niet snapt waarom al die inspanningen nodig zijn kan dit wijzen op een gebrek aan zingeving. In de therapie zal er gezocht worden naar een goede motivatie. Door een zoektocht naar zingeving ontdek je vele facetten van het leven die het waard maken om inspanningen te doen. Gebeurtenissen in je leven krijgen betekenissen. Betekenissen die je kunnen helpen om zaken beter te begrijpen en te plaatsen. Wanneer je als cliënt door inzicht in je klachten en met begeleiding en ondersteuning stilaan je klachten ziet vervagen, is het natuurlijk nodig om hierdoor sterker en weerbaarder in het leven te staan. Een duwtje in de rug van iemand die je vertrouwt kan dan net dat extraatje zijn om die kracht in jezelf te blijven voeden. Dit is wat ik zie als opvolging van mijn cliënten. Als therapeut is het ook mijn taak om er voor mijn cliënten te zijn moest er na een herstel nood zijn aan steun, feedback of bijsturing.